top of page

Helene Kierulf Næss

Jeg er religionshistoriker og forfatter og har i en årrekke arbeidet med formidling av emner knyttet til religion i aviser, på TV, for radio og via foredrag og undervisning. 

Smiler i solveggen.jpg

Visjon

Det har alltid vært min innstilling at religion er veldig interessant, og ofte rett og slett gøy. Det er derfor religion har engasjert folk som nesten ingen ting annet, gjennom hele historien. Den dag i dag er religion relevant for våre liv, også for dem som ikke  egentlig "tror".

Hvordan kan man best formilde disse perspektivene ut til folk, vekke interessen og høyne respekten for religionpå en engasjerende og øyeåpnende måte? Å få til dette har alltid vært spennende for meg.

Utdannelse
og arbeidserfaring - i utvalg

Jeg er cand.philol. i religionshistorie fra UiO 1998 med spesialfelt innen religion og modernitet og støttefag i filosofi og sosialantropologi.

  

Siden 2004 har jeg arbeidet som frilanser og har formidlet ulike emner innen religion og kulturhistorie i en rekke fora, både som skribent, foredragsholder og via undervisning.

 

Jeg har blant annet vært fast spaltist i Nrks Frokost-TV (2007-2009) og i avisa Klassekampen for spalten I god tro (2004 - 2020). Jeg har også vært ansatt som Universitetslektor på Religionshistorie ved institutt for kulturstudier og orientalsk språk, UiO (2015-2016). I 2009 gav jeg ut boka Årets ritualer. Fester og merkedager. I 2019 kom min bok Maria, Guds mor. Jomfrufødselens historie ut. Og i 2021 kom Årets ritualer ut igjen, i en sterkt utvidet versjon.

 

I dag er jeg fast livssynkommentator for radio i Studio 2, Nrk P2. Jeg arbeider også på et bokmanus om julefeiringen - i skjeringspunktet mellom psykologi og kulturhistorie.

Og endelig; Fra og med våren 2024 har jeg påbegynt en videreutdannelse som prest, ved det Teologiske fakultet i Oslo.

Munker på en kano
Joss Paper

Bøker

Jeg er opptatt av at høy kvalitet og popularitet ikke er motsettninger, men gjerne går hånd i hånd.  

 

Min første bok Årets ritualer. Fester og merkedager utgitt på Pax Forlag A/S 2009, solgtde meget bra. Den var også pensum på kurs om Ritualer og overganger ved institutt for kulturstudier og orientalsk språk, UiO  i 2012 og 2015. I 2021 utgav jeg en ny og sterkt utvidet utgave av Årets ritualer.

 

Min andre bok Maria, Guds mor. Jomfrufødselens historie, utgitt i 2019 på Scandinavian Academic Press er godkjent og utgitt med støtte som pensumlitteratur for kurs i Kjønn og religion ved samme institutt. Også den fikk en god mottagelse  og fikk blant annet terningkast fem i en anmeldelse i Dagbladet.

Både Årets ritualer og Maria, Guds mor er innkjøpt av kulturrådet og er å finne på biblioteker landet rundt.

 Jeg bor på Tåsen i Oslo sammen med min samboer Marius, vår felles sønn Tor

og hunden Lykke.

Plant Box
bottom of page